Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyod a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

Oldalszúrás futás közben – Mit tehetsz ellene? Okok, megelőzés és kezelés

Oldalszúrás futás közben – Mit tehetsz ellene? Okok, megelőzés és kezelés  Minden futó életében eljön az a nap, amikor úgy érzi, ma mindent bele kell adnia. Nekivág hatalmas lendülettel és sebességgel, talán még személyes rekordot is döntene. Ám hirtelen megjelenik az a szúró fájdalom az oldalában, ami lelassítja vagy akár meg is állítja. Az álmok a csúcsjavításról szertefoszlanak. Mi is okozza ezt a kellemetlen érzést, és hogyan előzhető meg? Nézzük meg részletesen.

Mi is az a szúró fájdalom az oldalban?
A rendszeres futók 70%-a találkozott már ezzel a jelenséggel. Az oldalszúrás, orvosi nevén ETAP (exercise-related transient abdominal pain), egy átmeneti hasi fájdalom, aminek a mechanizmusa még mindig nem teljesen tisztázott. Korábban a helytelen légzést okolták érte, de a legújabb kutatások inkább a hashártya irritációjára helyezik a hangsúlyt. Ez a vékony hártya a hasüreget és a medenceüreg egy részét béleli, és futás közben súrlódhat, ami fájdalmat okozhat.


Az oldalszúrás okai


Túl intenzív futás: Hirtelen teljes sebességre kapcsolni nagyobb eséllyel vált ki szúró fájdalmat, mivel a szaporább és felszínesebb légzés növeli a kockázatot.


 
Túl sok evés vagy ivás: Teli hassal futni kényelmetlen, mivel a rekeszizomra helyezett nyomás fájdalmat okozhat.
Dehidratáció: A nem megfelelő folyadékbevitel izomgörcsöket okozhat, ami szintén hozzájárulhat az oldalszúráshoz.
Felszínes légzés: A sekélyes légzés miatt az izmok és a test nem kapnak elég oxigént, ami a rekeszizom helytelen működéséhez vezet.
Rossz tartás futás közben: A helytelen testtartás, például a kyphosis, szintén fokozhatja a fájdalom kialakulásának esélyét.


 
Gyenge izmok: A has és a hát izmainak gyengesége rossz tartáshoz vezethet, ami oldalszúrást okozhat.
Bemelegítés hiánya: A megfelelő bemelegítés hiánya kedvezőtlen hatással van a vérkeringésre és a rekeszizom működésére.


Hogyan előzhetjük meg az oldalszúrást?


Megfelelő étkezés: Fontos, hogy a futás előtt legalább két órával könnyen emészthető, kiegyensúlyozott ételt fogyasszunk. Kísérletezzünk, hogy megtaláljuk, mik azok az ételek, amik a legjobbak számunkra.
 

Megfelelő folyadékbevitel: Kerüljük a teli hasat, de ügyeljünk arra is, hogy ne legyünk dehidratáltak. Fogyasszunk izotóniás italokat, de mértékkel.


 
Bemelegítés: A megfelelő bemelegítés javítja a vérkeringést és előkészíti a szervezetet a futásra. Végezzünk futóiskola-gyakorlatokat, ugrálókötelezést, kocogást vagy szobabiciklizést.
Fokozatos tempóemelés: Lassan kezdjük a futást, majd fokozatosan növeljük a sebességet. Az első kilométer legyen lassabb, hogy a test hozzászokhasson a terheléshez.
Helyes légzés: Gyakoroljuk a mély hasi légzést, hogy több oxigén jusson a testbe, és a rekeszizom megfelelően működjön.
Test erősítése: Az erős has- és hátizmok javítják a testtartást és csökkentik az oldalszúrás kockázatát. Hetente 2-3 alkalommal végezzünk erősítő edzéseket.
Kényelmes ruházat: Válasszunk kényelmes ruházatot, ami nem szorítja el a hasat, így segítve a helyes légzést.


 

Elsősegély oldalszúrás esetén
Néha minden elővigyázatosság ellenére is jelentkezhet a szúró fájdalom. Ilyenkor lassítsunk le, váltsunk sétára, majd álljunk meg. Nyomjuk a tenyerünket a fájdalmas pontra, nyújtsunk oldalra hajlással, és végezzünk mély rekeszizomlégzést. Ha a fájdalom elmúlik, folytassuk a futást lassabb tempóban.


 

Webshopunkban mindent megtalálsz, ami egy kellemes és erőteljes futásélményhez szükséges!
Sőt, akár személyesen is meglátogathatsz Minket üzletünkben a 1117 Bp. Dombóvári út 13-14.  szám alatt! Nyitvatartásunk: H-P: 12.30-17.00.
Várunk szeretettel!


Ha van olyan barátod, aki rendszeresen panaszkodik az oldalszúrás miatt, oszd meg vele ezt a cikket, hogy ő is tudja, mi segíthet ilyen helyzetekben!

Tartalomhoz tartozó címkék: edzés futás
Azonnali elérhetőség

E-mail: info@sportmarket.hu

Üzlet: 1117 Budapest, Dombóvári út 13.

Tel.: +36 70 367 9503

Nyitvatartás:

2024.05.01-től:

H-P: 12:30-17:00

Szállítási díjak